Βρετανία: Σε «αγώνα επιβίωσης» η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Βρετανία: Σε «αγώνα επιβίωσης» η πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας επιμένει ότι θα οδηγήσει τους Τόρις στις επόμενες γενικές εκλογές, παρά τις εκρηκτικές αντιδράσεις στους κόλπους των Τορις που μάχονται για να την καθαιρέσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Συγνώμη ζήτησε η πρωθυπουργός για τα λάθη της, αφού ο νέος υπουργός οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανέτρεψε σχεδόν όλα τα μέτρα για μείωση των φόρων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αναταραχή στην αγορά. Πρόσθεσε ότι η πρώτη της περίοδο στην πρωθυπουργία «δεν ήταν τέλεια», αλλά θα «διορθώσει» τα λάθη της.

Σε συνέντευξή της στο BBC, είπε ότι εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένη στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αναγνώρισε ότι τώρα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί.
«Παραμένω προσηλωμένη στο όραμα, αλλά θα πρέπει να το παραδώσουμε με διαφορετικό τρόπο».

Ο βρετανικός Τύπος

Οι περισσότερες εφημερίδες της Τρίτης επικεντρώνονται στην αντιστροφή των φορολογικών περικοπών από τον τσάρο της οικονομίας , καθώς η πρωθυπουργός προσπαθεί για τη δική της επιβίωση. Σήμερα ο Τζέρεμι Χαντ θα αντιμετωπίσει το υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με τις περικοπές δαπανών για την αποκατάσταση της οικονομικής αξιοπιστίας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει η Telegraph τονίζοντας ότι « δεν υπάρχει εναλλακτική» και οτι «πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με απίστευτη δυσκολία» αποκλείοντας ακόμα και την κατάργηση του τριπλού κλειδώματος των συντάξεων ή έναν απροσδόκητο φόρο, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Λιζ Τρας έχει 48 ώρες για να σώσει την πρωθυπουργία της, με την επόμενη δοκιμασία στις Ερωτήσεις του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα. Οι Financial Times αναφέρουν ότι το μέλλον της πρωθυπουργού βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού ». Αρκετοί βουλευτές επισημαίνει η εφημερίδα έχουν ήδη στείλει στον σερ Γκράχαμ Μπρέιντι έναν «σημαντικό» αριθμό επιστολών για πρόταση δυσπιστίας.

Αντίδραση επενδυτών

Με ανακούφιση αντιμετώπισαν οι επενδυτές την ανατροπή των μέτρων του μινι προϋπολογισμού από τον Τζέρεμι Χαντ . Η τιμή της λίρας αυξήθηκε και το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης μειώθηκε.

Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σκληρές αποφάσεις για τις κρατικές δαπάνες.

Με τις αλλαγές αυτές θα καταργηθεί η προγραμματισμένη μείωση του φόρου εισοδήματος, ενώ το ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ενέργειας στις 2.500£ ετησίως είναι πλέον εγγυημένο μόνο μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, οπότε και θα αναθεωρηθεί.

Ανταπόκριση: Αναστασία Καντζάβελου

Πηγή: ertnews.gr