Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής

Οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής

Η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί περισσότερο τον γυναικείο πληθυσμό παρά τον αντρικό. Πρόκειται για μια πάθηση όπου παρουσιάζεται σταδιακή μείωση της παροχής του αίματος στην οστική περιοχή του μηραίου οστού και της κεφαλής του. Η βασική αιτία της πάθησης δεν έχει βρεθεί, αλλά υπάρχουν παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί.

Οστεονέκρωση της κεφαλής του ισχίου

Συμπτώματα

Ο ασθενής στα πρώτα στάδια δεν έχει κάποιο σύμπτωμα, όμως στη πορεία της νόσου εμφανίζεται πόνος στη βουβωνική περιοχή και στο εσωτερικό των μηρών. Εάν εμφανιστεί μειωμένη κινητικότητα σε άτομα κάτω των 50 ετών, η πιθανότητα να έχει οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής είναι αρκετά μεγάλη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως κατά την έγερση βάρους ή το βράδυ κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης.

Αίτια

Όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω, η βασική αιτία που προκαλείται η πάθηση δεν έχει βρεθεί. Συνήθως όμως οι άνθρωποι οι οποίοι καταναλώνουν υπέρμετρη ποσότητα αλκοόλ ή κάνουν χρόνια λήψη στεροειδών χαπιών φαίνεται να εμφανίζουν συχνότερα οστεονέκρωση. Επίσης, το υποκεφαλικό κάταγμα, οι συνεχείς τραυματισμοί και ο ερυθηματώδης λύκος οδηγούν στη συγκεκριμένη πάθηση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται μέσω των απεικονιστικών ελέγχων που είναι η ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία και η κλινική εικόνα.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση της πάθησης εξαρτάται από τη χρονική στιγμή που θα διαγνωστεί η πάθηση και τη βαρύτητά της.

Θεραπεία

Στα αρχικά στάδια της πάθησης η θεραπεία είναι συντηρητική και βασικός στόχος είναι η μείωση του πόνου, με τη κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η αύξηση της κινητικότητας της άρθρωσης του ισχίου και η καλή ενδυνάμωση όλου του κάτω άκρου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μύες που περιβάλλουν το ισχίο. Στα μετέπειτα στάδια, η θεραπεία γίνεται χειρουργικά είτε με ολική αρθροπλαστική ισχίου ή μερική αρθροπλαστική. Επίσης, εφαρμόζεται ακτινοθεραπεία και αρθροσκόπηση.

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση

Η φυσικοθεραπεία στην οστεονέκρωση της κεφαλής βοηθάει και προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά. Στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι να βοηθήσει τον ασθενή στην κινητικότητα της άρθρωσης, τη σταθερότητά της, την επανεκπαίδευση της βάδισης, και τη μείωση του πόνου.

Τα παραπάνω θα αντιμετωπιστούν μέσω διαφόρων ρευμάτων για να προκληθεί αναλγησία. Παράλληλα, μέσω της κινησιοθεραπείας θα βοηθήσουμε την αύξηση του εύρους της κίνησης του ισχίου και με τη σωστή ενδυνάμωση και των δυο κάτω άκρων και του κορμού θα πετύχουμε την καλή επανεκπαίδευση της βάδισης αλλά και τη σταθερότητα όλου του κάτω άκρου.

Η σωστή και πάνω απ’ όλα τα η γρήγορη διάγνωση της πάθησης μειώνει σε πολύ σημαντικά ποσοστά τον πόνο, τον χρόνο θεραπείας και την ταλαιπωρία του ασθενή!

Πηγή mednutrition.gr