Ακράτεια: Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει;

Ακράτεια: Πώς μπορεί η φυσικοθεραπεία να βοηθήσει;

Τι είναι ακράτεια;

Ακράτεια είναι η ακούσια απώλεια ούρων μικρής ή και μεγάλης ποσότητας. Πιο συχνά εμφανίζουν ακράτεια οι γυναίκες, τρεις στις δέκα γυναίκες την παρουσιάζουν. Η ακράτεια δεν πρέπει να είναι συνδεμένη με την τρίτη ηλικία. Αντίθετα, εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα μέσης ηλικίας. Είναι μια κατάσταση αρκετά άβολη, που συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ζωή του ατόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ψυχολογική και ηθική καταπόνηση του ασθενούς.

Είδη ακράτειας:

  • Ακράτεια υπερχείλισης, όπου η κύστη δε λειτουργεί σωστά, λόγω κάποιας παθολογίας του σφικτήρα.
  • Ακράτεια μυϊκής υπερέντασης, όπου υπάρχει μικρή απώλεια ούρων μετά από φτέρνισμα, βήχα, ή γέλιου.
  • Λειτουργική ακράτεια, όταν το άτομο δεν προλαβαίνει να πάει τουαλέτα.
  • Αντανακλαστική ακράτεια, λόγω προβλημάτων των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη κύστη.

Φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση πυελικού εδάφους.

Η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να βοηθήσει σε όλα τα είδη της ακράτειας αλλά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ακράτεια μυϊκής υπερέντασης και στην ακράτεια υπερχείλισης. Η φυσικοθεραπεία έρχεται να βοηθήσει σε αυτές τις καταστάσεις με τις ειδικές ασκήσεις πυελικού εδάφους. Το πυελικό έδαφος είναι μια πολυσύνθετη δομή, οι μύες της οποίας στηρίζουν τα όργανα της πυέλου. Μέσω της φυσικοθεραπείας θα ενισχύσουμε τους μύες της πυέλου που είναι υπεύθυνοι για την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη.

Ασκήσεις Kegel:

Είναι πλέον γνωστές για την αποτελεσματικότητά τους- βοηθούν στο πυελικό έδαφος και στην ακράτεια του ουροποιητικού συστήματος.

Η ακράτεια μυϊκής υπερέντασης και ακράτεια μυϊκής υπερχείλισης μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις ασκήσεις Κegel όπου σταθεροποιούνται και ενδυναμώνονται οι μύες του πυελικού εδάφους.

Η ακράτεια οφείλεται σε χαλάρωση μυών της ουρήθρας, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του μηχανισμού ούρησης. Μέσω της ενδυνάμωσης των μυών επομένως, επανεκπαιδεύουμε τους μύες της πυελικής ζώνης.

Από τη θεωρία στην πράξη: Πως μπορώ να ενδυναμώσω τους μύες της πυέλου;

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι λίγο δύσκολες στην αρχή για να τις καταλάβουμε, αλλά με τις κατάλληλες συμβουλές μπορεί ο ασθενής εύκολα να τις εφαρμόσει.

Πάντα πριν την εφαρμογή των ασκήσεων ο ασθενής θα πρέπει να έχει αδειάσει την κύστη του και να έχει πάρει τη κατάλληλη στάση για την άσκηση, όπου είναι ξαπλωτή με τα πόδια ανοιχτά και λυγισμένα.

Στις ασκήσεις Kegel αυτό στο οποίο πρέπει να δίνουμε προσοχή είναι να είμαστε επικεντρωμένοι στη πύελό μας και να παράγουμε συσπάσεις μέσα στον κόλπο (για τη γυναίκα) και στον προστάτη (για τον άντρα). Επίσης, έχει βρεθεί ότι όταν είμαστε σε βαθύ κάθισμα κατά την επαναφορά μας αυτοί οι μύες λειτουργούν, οπότε καλό θα είναι στην καθημερινότητα του ασθενούς πέρα από τις ασκήσεις σε ξαπλωτή θέση να κάνει και μερικές επαναλήψεις σε βαθύ κάθισμα. Ακόμη κι όταν ο ασθενής προσπαθεί να διακόψει την ούρηση κατά τη διάρκειά της για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να ενδυναμώσει τους σφικτήρες μύες της περιοχής.

Τα προβλήματα του πυελικού εδάφους έχουν κοινωνικές επιπτώσεις. Καλό είναι επομένως, να συμβουλεύεστε τον φυσικοθεραπευτή σας για ένα σωστό ασκησιολόγιο και να συνεργάζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πηγή mednutrition.gr