Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νέα νύξη περί πιθανότητας επιστροφής Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα άνοιξε ο πρόεδρος των επιτροπών διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, αλλά με όρους που παραπέμπουν μάλλον σε προσωρινό δανεισμό.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων διοίκησης, ο Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε πως προ τριών εβδομάδων συμφωνήθηκε να γίνει ένας «πλήρης επανακαθορισμός» του λονδρέζικου μουσείου, με τις λεπτομέρειες να παρουσιάζονται την προσεχή άνοιξη.

Έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ένα μεγάλο σχέδιο περί αναδημιουργίας του Μουσείου με στόχο «να γίνει το παγκόσμιο μουσείο της κοινής ανθρωπότητας».

Έσπευσε να ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι δεν σχεδιάζει τη διάλυση συλλογών του Βρετανικού Μουσείου. «Ακούμε τις φωνές που ζητούν την αποκατάσταση (έργων τέχνης). Αλλά η δημιουργία αυτού του παγκόσμιου Βρετανικού Μουσείου ήταν το έργο προσήλωσης πολλών γενεών. Η αποξήλωσή του δεν πρέπει να γίνει η απερίσκεπτη πράξη μίας μόνης γενιάς. Όταν κάποιοι λένε ότι το ίδιο το γεγονός πως κατέστη δυνατό να συγκεντρωθούν αυτές οι συλλογές μας κάνει σήμερα παράνομους, εμείς απαντάμε: ‘Όχι, αυτό είναι ακριβώς το πράγμα που μας κάνει ανεκτίμητους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Όσμπορν.

Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτή την πιθανότητα κάποια «από τα σημαντικότερα» εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, εφόσον βρεθεί «κοινό έδαφος» με τις χώρες αυτές.

Πρόσθεσε πως το Βρετανικό Μουσείο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται με «κοινότητες του κόσμου, των οποίων κατέχουμε θησαυρούς ως καταπίστευμα για όλη την ανθρωπότητα».

Σημείωσε ο κ. Όσμπορν: «Το μήνυμά μου είναι το εξής: αν είστε έτοιμοι να βρούμε το κοινό έδαφος, τότε είμαστε και εμείς».

Το νέο μήνυμα του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου εκλαμβάνεται εκ πρώτης από την εφημερίδα Times που αναφέρεται στην ομιλία του ως μία ακόμα νύξη περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης.

Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών ο κ. Όσμπορν είχε μιλήσει για «συμφωνία» που δύναται να γίνει περί των Γλυπτών, φράση που επίσης είχε εκληφθεί ως αναφορά σε δάνειο.

Διαβάστε περισσότερα: 

Βρετανικό Μουσείο σε ΣΚΑΪ: Μόνο με δανεισμό και προσωρινά η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
 

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το δανεισμό των Γλυπτών, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν αναγνώριση της κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου. Αντιθέτως. επιδιώκει συμφωνία περί μόνιμης επανένωσης του έργου του Φειδία.

Σε συνέντευξη στο ΣΚΑΙ μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος του Parthenon Project λόρδος Βέιζι είχε σημειώσει ότι στόχος του οργανισμού που εργάζεται για την επανένωση των Γλυπτών είναι να βρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση (‘win-win’). Σύμφωνα με αυτή, τα Γλυπτά από το Λονδίνο θα επέστρεφαν στην Αθήνα και σε αντάλλαγμα η ελληνική κυβέρνηση θα δάνειζε πολύτιμους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς για περιοδικές εκθέσεις στο Λονδίνο.

Πρόκειται για πρόταση που στηρίζεται από πολλούς φορείς που εμπλέκονται στη διεκδίκηση των Γλυπτών.

Διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενεργούν οι Times με αφορμή τις νέες δηλώσεις Όσμπορν δείχνει πως το 73% των άνω των 31.000 αναγνωστών που έχουν ψηφίσει θέλουν την επιστροφή των «Ελγινείων μαρμάρων» στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο Τζορτζ Όσμπορν αναφέρθηκε επίσης σε πρόθεση κτιριακών ανακαινίσεων στο Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν, καθώς και σε σχέδιο να καταστεί το Μουσείο ενεργειακά ένα ίδρυμα μηδενικών εκπομπών επικίνδυνων ρύπων.

Πηγή: skai.gr