Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας

Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε και φέτος στην τελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, τόπο εξορίας και εκτελέσεων κατά τη διάρκεια της κατοχής του ‘40 αλλά και του εμφυλίου πολέμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 1978 σε εκπλήρωση της υπόσχεσης των συγγενών αλλά και των συγκρατούμενων των εκτελεσθέντων να αφήνουν λίγα λουλούδια στη μνήμη τους. Τότε, 38 συγγενείς και πρώην συγκρατούμενοι θυμάτων επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το Λαζαρέτο και το 1983 συνέστησαν το σωματείο που με πολύχρονες προσπάθειες πέτυχε την ανακήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο.

Η νησίδα χρησιμοποιείτο ως λεπροκομείο κατά τη διάρκεια της ενετικής κατοχής της Κέρκυρας από τον 16ο αιώνα έως και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις ίδρυσαν εκεί στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έως και σήμερα σώζεται το διώροφο κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο των Ιταλικών δυνάμεων, μία μικρή εκκλησία και ο τοίχος όπου εκτελούσαν τους καταδικασμένους.

Μετά την Απελευθέρωση και κατά την περίοδο 1946 με 1954, το Λαζαρέτο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτέλεσης θανατοποινιτών έγκλειστων στις Φυλακές Κέρκυρας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Οι εκτελεσμένοι πολιτικοί κρατούμενοι έως το 1949 ανέρχονται στους 111, με πρώτο καταγεγραμμένο το Μάιο του 1947 τον 23χρονο Πολύβιο Κολοβό.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Λαζαρέτο σε συνεργασία με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας ενώ το παρών του έδωσε φέτος ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εκπροσώπησε ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, στελέχη κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης.

Πηγή: ertnews.gr