ΚΟΨΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

ΚΟΨΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

Μερικές τροφές δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα, παρά μόνο μια ψευδή αίσθηση νοστιμιάς. Μάθε ποιες είναι και άρχισε να τις αφαιρείς από τη λίστα του σουπερμάρκετ.

Κάθε φορά που μπαίνω στον πειρασμό να φάω από εκείνες τις τροφές που «έχω κόψει» εδώ και αρκετό καιρό, φέρνω στο μυαλό μου όλα όσα μπορεί να προκαλέσει μια κακή διατροφή. Παράλληλα, θυμάμαι αυτό που λένε οι ειδικοί, ότι η διατροφή επηρεάζει ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Και τότε περνάω με μεγαλύτερη ευκολία (και αρκετή ικανοποίηση) από ένα «πρόχειρο σνακ» σε ένα υγιεινό φρουτάκι.

Λένε ότι μια καλή διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως θεραπεία ή να καταπολεμήσει μια φλεγμονή. Συνολικά, μπορεί να μας χαρίσει ακόμα και χρόνια ζωής.

6 τροφές που πρέπει να κόψετε για να κερδίσετε μακροζωία

Με την τεράστια ποικιλία τροφών που υπάρχει εκεί έξω, πόσο εύκολο είναι, άραγε, να ξεχωρίσουμε τις θρεπτικές από τις βλαβερές; Εσείς ξέρετε ποιες τροφές μας προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά και γιατί;

1. Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά πρέπει οπωσδήποτε να βγουν από τη λίστα του σουπερμάρκετ σας. Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα, ενώ έχει συνδεθεί και με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη ακόμα και με αναφορές για υψηλή αρτηριακή πίεση σε καταναλωτές στις ΗΠΑ.

τροφές

Επιπλέον, μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα οστά.

2. Τεχνητά γλυκαντικά

Αν η ζάχαρη είναι τοξική, τότε η πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μακροζωία.

Τα προστιθέμενα σάκχαρα και οι μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες μάλιστα έχουν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία, βλάπτουν τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και την αντοχή των ανθρώπων στη γλυκόζη, καθιστώντας τους επιρρεπείς στον διαβήτη.

Επίσης, έρευνες έχουν ενοχοποιήσει τα τεχνητά γλυκαντικά για την εμφάνιση ασθενειών και καταστάσεων όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι τροφικές αλλεργίες.

τροφές

3. Κονσέρβες

Στην Ελλάδα θεωρούνται κατά βάση λύση ανάγκης. Στο μυαλό μου είναι περισσότερο συνδυασμένες με το καλοκαίρι και το κάμπινγκ.

Ο λόγος για τον οποίο οι κονσέρβες πρέπει να αποφεύγονται εντοπίζεται στην επένδυση που έχουν τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Ειδικότερα, οι περισσότερες κονσέρβες έχουν επένδυση από δισφαινόλη Α, ένα τοξικό χημικό το οποίο μπορεί να διαρρεύσει στο τρόφιμο ενώ αν καταναλωθεί μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Η δισφαινόλη Α έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία και μορφές καρκίνου. Το να μην καταναλώνουμε τροφές σε κονσέρβες, μάλιστα, είναι μία από τις 15 αλλαγές στη διατροφή που συστήνονται για προστασία από τον καρκίνο.

4. Νουντλς στο λεπτό

Οι περισσότεροι από εμάς τα είχαμε στα ντουλάπια του φοιτητικού μας σπιτιού. Τα στιγμιαία νουντλς, όμως, είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά αφού περιέχουν συντηρητικά, καρυκεύματα, τεχνητά χρώματα και τεχνητές γεύσεις. Έχουν πολλές βλαβερές χημικές ουσίες, αλλά ελάχιστη θρεπτική αξία.

Έρευνες το έχουν αποδείξει. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 στο Journal of Nutrition συμμετείχαν συνολικά πάνω από 10 χιλιάδες ενήλικες στη Νότια Κορέα. Όσοι ανέφεραν υψηλή κατανάλωση στιγμιαίων νουντλς (2-3 φορές την εβδομάδα) επιβεβαιώθηκε ότι είχαν υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύνολο παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Το σύνδρομο αυτό έχει συμπτώματα όπως αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κοιλιακό λίπος.

5. Γλυκά δημητριακά

Τα γλυκά δημητριακά μπορεί να είναι μια βολική και εύκολη επιλογή αλλά σίγουρα δεν είναι αυτή που θα σας χαρίσει μακροζωία. Όταν παράγονται, οι πρώτες ύλες περνούν από μια σειρά διεργασιών για να προκύψει το τελικό προϊόν. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους, προστίθενται πολλά συστατικά, θρεπτικά και βλαβερά. Τα περισσότερα από αυτά τα δημητριακά είναι φορτωμένα με πρόσθετη ζάχαρη και επεξεργασμένα σιτηρά.

τροφές

6. Ντόνατς

Όσο απολαυστικά κι αν είναι τα ντόνατς, είναι από τις χειρότερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Κι αυτό γιατί περιέχουν έναν συνδυασμό συστατικών που τα κάνει εξαιρετικά ανθυγιεινά.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τα ντόνατς περιέχουν επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, το οποίο δεν έχει καμία θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα προϊόντα ολικής άλεσης, πολλή ζάχαρη, και τρανς λιπαρά τα οποία προκύπτουν από τη «βουτιά» των ντόνατς στο λάδι κατά τη διαδικασία παρασκευής τους.

Υπολογίζεται ότι ένα ντόνατ μεσαίου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 15 γραμμάρια λίπους.

Πηγή: ow.gr